Sosyal medyadan veya iletişim adreslerimizden bize ulaşabilirsiniz

DİŞ ETİ HASTALIĞI

Diş Eti Hastalığı Ne Demektir?

Diş eti hastalığı, basit dişeti iltihabından (gingivitis), diş kökünün çevresini saran alveol kemiğinin iltihaplanıp erimesine (periodontitis) neden olan şiddetli enfeksiyonlara kadar geniş bir alanı kapsar.

Diş Eti Hastalıklarının Nedenleri Nelerdir?

Diş eti hastalıklarının nedenlerinden en önemlileri, diş yüzeyleri ile aralarında biriken mikrobiyal dental plak ve bu plağın uzaklaştırılmaması ile oluşan diş taşlarıdır.

Ama unutmamak gerekir ki diş eti hastalığı sadece ağız bakımı eksikliğinden oluşmaz. Dişlerin çapraşıklığı, ağızda ki çürük dişlerin varlığı, yanlış ya da kötü yapılmış kaplamaların varlığı, hatalı çiğneme kuvvetleri de diş eti hastalığına neden olabilir. Ayrıca hamilelik sırasında ya da diabet gibi bazı sistemik hastalıklar ile birlikte de diş eti hastalığına daha yatkın hale gelebilirsiniz.

Diş Eti Hastalıklarının Tedavisi Nasıl Yapılır?

Diş eti hastalıkları, ilerleme açısından yavaştır ve dişlerin sallanmasına neden olacak kadar kemik kaybının oluşması yıllar alabilir. Ancak hastalık ilerledikçe tedavi daha zor hale gelir. Dolayısıyla bu riski ortadan kaldırmak için düzenli olarak diş hekiminiz tarafından muayene edilmeniz gerekmektedir.

Çoğu vakada diş eti hastalığının tedavisi basittir. İlk tedavi genellikle diş hekimi tarafından özel aletler ve cihazlar kullanılarak diş dokuları çevresindeki diş taşlarının ve plağın uzaklaştırılması ile yapılan profesyonel temizlikten oluşur. Hasta da o zamandan itibaren dişlerini fırça, diş ipi ve ara yüz fırçası yardımıyla temizleyerek tedavinin ilk adımını tamamlar.

Büyümüş, çekilmiş diş etini, alveol kemiğinin erimesine bağlı olarak meydana gelmiş boşlukları ve kemik erimelerini tedavi etmek amacıyla lokal anestezi altında uygulanan cerrahi işlemlere peridontal operasyonlar denir. Bu operasyonlarda kayıp dokuların yeniden oluşumu hedeflenerek membran, kemik grefti gibi yardımcı biyomateryaller kullanılır. Operasyonlar sonrasında 3‐6 ay aralıklarla kontrol gerekir.

Call Now Button
Şimdi Arayın
Harita